Hoe je het milieu en de dieren spaart zonder daarbij spiermassa te verliezen
Vegetariërs, veganisten en ook flexitariërs (de gematigde vlees- en viseters) maken een behoorlijke opmars in ons land. Dankzij alle media-aandacht worden we steeds bewuster van de impact die onze vleesconsumptie heeft op het milieu en de dieren. We laten deze eiwitbronnen daarom steeds vaker links liggen. Jij ook? Dan ben je wat ons betreft goed bezig. Of behoor je (nog) tot de groep ‘ik-wil-minderen-maar-ook-mijn-eiwitten-binnen-krijgen-dus-ik-laat-het-milieu-maar-even’? Dan krijg je bij deze wat vega body management inspiration zodat je rustig en milieubewustig je ‘fit journey’ kan voortzetten.
Waarom je minder vlees wil eten
We hebben het nog niet gehad over de invloed van vegetarisch eten op je gezondheid. Dit omdat alles afhangt van je huidige eetpatroon en waar je jouw voedingsstoffen uithaalt. Minder vlees betekent namelijk wel minder belangrijke voedingsstoffen maar hier komen we zo op terug. Wel weten we de invloed van vegetarisch eten op dierenleed. Heb je die commercial van Wakker Dier op de radio gehoord? Door te stunten met vlees zonder dierenwelzijnskeurmerk proberen supermarkten als Albert Heijn klanten naar hun winkels te lokken.
Om de prijs te drukken moeten er zoveel mogelijk dieren op een vierkante meter leven. Om het nog erger te maken worden delen van snavels en staarten verwijderd zodat ze geschikt worden voor een kleine ruimte. Zonder verdoving, want dit kost tijd en geld. Ook voor het milieu kan je beter kiezen voor plantaardige producten als peulvruchten en sojaburgers. De productie van vlees kost veel energie, zorgt voor uitstoot van broeikasgassen (met als gevolg opwarming van de aarde) en verzuring van de bodem en lucht. Dus, biefstukje minder dan maar?
‘En hoe zit dat met mijn spiermassa?’
Oja, dat was natuurlijk de aanleiding van deze blog. Voeding zonder vlees levert vaak minder energie. Het kan zijn dat je hierdoor belangrijke voedingsstoffen als eiwitten, omega 3, ijzer, B12 en zink misloopt. We zien bij de fanatieke sporter een afname van gewicht als hij begint met vegetarisch eten. Dit komt door de lagere energetische dichtheid. Als dit niet gewenst is, kan je dit compenseren door te kiezen voor energierijke producten als avocado, noten, oliën, zuivelproducten en kaas (wel met mate want ook kaas heeft een groter klimaatimpact dan je denkt).
Om ijzertekort te voorkomen is het verstandig om quinoa, veldsla, tofu, spinazie en bijvoorbeeld appelstroop in te slaan. Daarnaast is het belangrijk te blijven luisteren naar je lichaam en symptomen van bepaalde voedingstekorten te herkennen en hierop te reageren. Maar als jij een gevarieerd voedingspatroon hebt, hoef je je daar niet zo snel druk om te maken.
Step by step
Dat je deze blog hebt gelezen, betekent wellicht dat je wil minderen met vlees en/of vis en dat an sich is al een goed teken. We zijn zelf ook niet roomser dan de paus en vragen je ook niet je voedingspatroon radicaal om te gooien. Begin bijvoorbeeld met één of twee dagen zonder vlees en je draagt al bij aan het milieu. De vraag of vegetarisch eten ook echt gezonder is, kunnen wij door gebrek aan onderzoek niet beantwoorden. Dit hangt uiteraard alles af van jouw eetgewoonten en levensstijl. Het minderen van dierlijk voedingspatroon kan wel je bloeddruk verlagen en het risico op hart- en vaatziekten verkleinen.
En? Ga jij voortaan bewuster om met vlees eten of heb je misschien nog vragen? Let us know!