Maar wat nou als het dit jaar wel lukt?
Het begin van een nieuw jaar. De goede voornemens van iedereen knallen je om de oren. We willen allemaal zo snel mogelijk van onze ‘bad habits’ af met als uiteindelijk streven een gelukkiger en waardevoller leven. Mensen komen met fantastische standaard kreten en zweren het dit jaar wel te flikken: het verzilveren van alle gestelde goede voornemens. Deze hebben vooral betrekking op het werken aan de gezondheid en daarmee staat het bevorderen van de levensstijl weer hoog op het ‘prio lijstje’.
83% faalt
Het goede voornemen om gezonder te eten is veruit het populairst. Niets nieuws aan de horizon als je het ons vraagt. Maar liefst 71% kiest hier namelijk (weer) voor in 2019. Gevolgd door meer bewegen, afvallen en meer geld sparen/minder uitgeven (Statista, 2019). Bij 83% van de Nederlanders vallen al deze goede voornemens zonder pardon binnen de kortste tijd in het water. En daar zit je dan weer met je ‘goede’ gedrag. Hoe ga je zorgen dat het dit jaar wél lukt en je aan het eind van 2019 oprecht trots op jezelf kan zijn?
Je doet niet genoeg je best om het vol te houden
Het klinkt hard en toch is het zo. Bij de meesten is het een gebrek aan discipline dat ervoor zorgt dat de voornemens zo weer door de gootsteen worden gespoeld. Dat demotiveert enorm en geeft je nou niet bepaald een goed gevoel over jezelf. Het mooie daaraan is: je kan het best wel. Of dit nou afvallen, gezonder eten of meer bewegen is. Zolang je echt iets wil, er een helder plan is en je de juiste handvatten aangereikt krijgt, kan je meer dan je denkt.
Overload
Als jij niet weet hoe je moet afvallen en wat je nodig hebt om fitter en energieker te worden, dan gaat dat ook nooit gebeuren. En ook dit is niet vreemd in onze optiek. De ‘overload’ aan informatie online en offline brengt roet in het eten en zorgt ervoor dat je alsnog niet weet wat nu wel of niet werkt voor jou. Zelfs tante Greet die – met alle respect – de ballen verstand van voeding heeft, kan teksten ons wereldwijde web in gooien. Zoek daarom iemand (met vakkennis) die jou en je gewoontes leert kennen en je gaat helpen aan de hand van een concreet plan.
Discipline en de juiste kennis zijn nodig om je doel en daarmee goed voornemen na te streven. Daarbij zijn de volgende punten ook nog handig:
- Begin met één goed voornemen en gun jezelf de tijd. Rome is ook niet op een dag gebouwd;
- Vertel je naasten over jouw goede voornemen en vraag ze je te steunen. You need them!;
- Zorg voor een omgeving die jou inspireert. Ontwijk eventuele saboteurs van je plannetje;
- Het is een geleidelijk proces en dat moet je accepteren;
- Terugslag is niet meteen falen. Fall 2 times, stand up 3;
- EN BELANGRIJK: beloon jezelf wanneer jij dat verdient. Zo blijft het leuk!
Maak jezelf trots
Oké lang verhaal kort: stel een voornemen op, maak een plan en schakel de hulp in van iemand met verstand (en dus niet je lieve maar onwetende tante Greet). Je verdient het en je kan het.
Handvatten nodig?
Neem contact met ons op en dan gaan we samen kijken hoe wij jou naar een trots uiteinde van 2019 kunnen loodsen.