TBM ziet veel mensen om zich heen stretchen. Fitnessfanaten tijdens een work-out in de gym, voetballers langs de lijn en hardlopers in het bos. Maar waarom doen we dit eigenlijk? Verbetert het onze sportprestatie? Vermindert het de spierpijn? Is het prettig om te doen? Of doen we het omdat het altijd al wordt gedaan… Er is veel onderzoek naar stretchen gedaan en er zijn veel artikelen aan gewijd. Daarom vonden we het tijd om onze visie ten opzichte van stretchen eens te delen.
Eerst analyseren, dan bepalen
Voordat je begint met sporten, is het van belang eerst te inventariseren wat de beweeglijkheid is. Iedereen is anders, beweegt anders en daar moet uiteraard rekening mee gehouden worden. TBM start bij een training daarom altijd met een uitgebreide bewegingsanalyse waarin we de houding en bewegingen van iemand observeren. Met de gegevens die hieruit vloeien, stellen wij een trainingsschema samen met daarin ook dynamische vormen – zoals movement preps – verwerkt. Dit om de belastbaarheid, bewegingsuitslag, flexibiliteit en daarmee de uiteindelijke mobiliteit te vergroten. We signaleren dus op voorhand al eventuele pijnpuntjes en proberen hier zo goed mogelijk op in te spelen. Dynamisch stretchen werkt in onze optiek daarom ook preventief tegen blessures.
Het toepassen van de juiste stretches is maatwerk
Zoals hierboven al vermeld staat, is elke persoon anders. Iedereen heeft een andere mate van inspanning en spierontwikkeling en hier dien je ook met stretchen rekening mee te houden. Zorg er dus altijd voor dat je vooraf goed weet wat je beweeglijkheid is en waar eventuele pijntjes/stijfheid zit (aan de hand van bijvoorbeeld een bewegingsanalyse). Wij vinden stretchen ontzettend waardevol omdat je hierdoor beter leert te bewegen. Uiteindelijk draagt dit weer bij tijdens de reis naar je ‘beste ik’ en het behalen van de gewenste resultaten.
Hoe denk jij over rekken? Doe je het altijd als onderdeel van je training of vind je het tijdsverspilling?