Welke trainingsvorm sluit het beste aan op jouw doelstelling?

Yes! Jij wilt lekker gaan trainen! DE “summerbody” onder je wintervacht vandaan toveren, de spiertjes laten groeien of juist lekker aan je conditie werken! Maar hoe doen we dit nou eigenlijk en welke manier van trainen sluit hier het beste op aan? Er zijn een miljoen verschillende manieren van trainen! En het is van belang dat je weet wat welke training met jouw lichaam doet. We zetten een aantal trainingen en hun verschillen voor je op een rijtje:

  1. Duurtraining: Hierbij train je gedurende een langere periode waarbij je energie verbrandt. Het zorgt voor verbetering van je uithoudingsvermogen en voor verbetering van cardiorespiratoire systeem (je hart en longen dus!). Het accent ligt vooral op de tijdsduur van de training en minder op de intensiteit. Doordat het lichaam zuurstof tot zich kan nemen is het in staat om koolhydraten en vetten om te zetten in energie (en dat hebben we nodig!). Hoe meer zuurstof het lichaam tot zich kan nemen, hoe langer en krachtiger je lichaam arbeid kan leveren. Klassieke voorbeelden van duurtraining zijn; lekker rondje hardlopen of fietsen!
  2. Krachttraining: Krachttraining heeft het doel om je spiertjes te verstevigen. Spiergroei vindt eigenlijk plaats doordat je je spieren regelmatig prikkelt d.m.v. weerstandstraining. Hierdoor gaan je spieren opzoek naar evenwicht zodat ze de eerst volgende keer de nieuwe prikkels weer aan kunnen (dit wordt met een moeilijk woord homeostase genoemd!). Door de nieuwe prikkels te verzwaren en dus de homeostase te doorbreken ontstaat er spiergroei (hypertrofie, voor wie het wil weten). Hé, denk eraan! Het is belangrijk om tussendoor je rust te pakken! Er zijn MEGA veel verschillende soorten krachttraining. Waar men vaak aan denkt is het beulen met gewichten in de sportschool maar denk ook aan krachtraining tijdens je voetbaltraining of hockeytraining!
  3. Intervaltraining: Deze manier van training wordt vooral gebruikt om je conditie te verbeteren (jups je sportieve prestaties gaan hierdoor zekúúr voorruit!). Even letterlijk genomen: je verlegd je fysieke barrières! Eigenlijk zoek je bij Intervaltraining je fysieke grenzen op en ga je daar net even een beetje overheen. Tijdens de training varieer je de intensiteit van je beweging. Voorbeeld: Je periodes van korte en intensieve bewegingen (genaamd piekbelasting) wissel je af met periodes van rustige bewegingen (dus niet op je luie bips gaan zitten bitte, dit is voor je herstel!). Dit wordt een aantal x herhaalt! Ga bijvoorbeeld een lekkere HIIT training knallen of een bokszak/conditie training volgen bij een boksschool bij jou in de buurt!

We hebben nu drie verschillende manieren met je doorgenomen qua trainen maar hou er rekening mee dat er nog veeeeul meer trainingsmanieren zijn! Het is belangrijk dat je je aan een aantal richtlijnen houdt om het beste uit je training te halen. Dus ga lekker op onderzoek uit en verdiep je hier lekker in! Kom je er niet helemaal uit? Laat je informeren door een expert!

Liefs,

TBM

Deel dit bericht met je vrienden!

Kom met ons in contact!

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Kom met ons in contact!

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Bedankt voor de info, we nemen zo snel mogelijk contact met je op!