Schijf van drie over het belang van bewegen en hoe vaak je eigenlijk moet bewegen om gezond te blijven

Wie o wie, doet de schijf van drie?

Goed kunnen – of genoeg – bewegen is een van de belangrijkste factoren voor een lang en gelukkig leven. Het wordt ons ook vaak genoeg verteld: beweeg, slaap voldoende en let op je voeding. Maar wat betreft beweging: in Europa overlijden jaarlijks 676.000 mensen aan te weinig bewegen en 337.000 door obesitas (Ekelund, 2019). Dat is vreemd, want we hebben ons bewegingspatroon zelf in de hand. Hoe vaak en op welke manier moet je bewegen om gezond te blijven? Bijvoorbeeld door de schijf van drie toe te passen. Benieuwd? Lees snel verder…

De schijf van drie

”Wie geen tijd heeft om te bewegen, moet vroeg of laat tijd maken om ziek te zijn”, zo luidt de kreet van de website van Bewegen Is Medicijn. Een heftige uitspraak maar gezien het overlijdensaantal zoals hierboven genoemd, niet geheel onwaar. Maar wat kan jij nu doen om gezond door het leven te fietsen? Naast de bekende schijf van vijf voor voeding, bestaat er ook een schijf van drie voor beweging. Deze schijf geeft inzicht in de hoeveelheid en soort beweging die voor de gezondheid optimaal zijn.

De pijlers

De pijlers waarop de schijf van drie is gebaseerd zijn:
1. Actiever worden
2. Fitter worden
3. Sterker worden

Hieronder lees je wat je per pijler kan doen om je gezondheid te boosten…

Onderweg naar een fittere leefstijl

Bij iedere pijler hoort namelijk een actie:
1. Actiever: (minimaal) vijf dagen per week, 30 minuten per dag recreatief bewegen (fietsen, wandelen, tuinieren, poetsen). Dit is de Nederlandse Norm Gezond Bewegen.
2. Fitter: één á drie keer per week, minimaal 20 minuten per keer conditioneel intensief bewegen (sporten: hardlopen, crosstrainer, voetballen). Dit wordt de Fitnorm genoemd.
3. Sterker: De spiernorm is (minimaal) twee keer per week – op niet achtereenvolgende dagen – acht á tien spierversterkende oefeningen doen (oefening met gewicht of weerstand).

Bron: www.schijfvandrie.nl

Wanneer elk van deze pijlers wekelijks wordt uitgevoerd, ben je jouw gezondheid al enorm aan het optimaliseren. Integreer jij deze manier van beweging in jouw lijfstijl? Dan zorg je ervoor dat je een goede gezondheid en conditie behoudt, verbruik je meer energie in rust en blijf je gemakkelijker op gewicht. Je voelt je vitaler, hebt een betere weerstand, sterkere botten, meer spierkracht en minder kans op bijvoorbeeld rugklachten of andere blessures. Super toch? En je kan meteen beginnen.

Nu jij precies weet wat je kan doen om met je gezondheid aan de slag te gaan, vinden we het wel leuk om je nog wat dieper aan het denken te zetten. Misschien heb je er geen zin in, maar door een plan voor jezelf te maken en jouw doelen op te schrijven, is jouw fittere lijfstijl in ieder geval mentaal al begonnen. Dit maakt het ook makkelijker en tastbaarder om na te streven (hang je plan desnoods op de koelkast of in je slaapkamer).

Oké de opdracht:
Ga voor jezelf na of jij bij alledrie de pijlers de norm haalt én bij welke er nog ruimte voor verbetering is. Maak een plan voor deze pijler(s) hoe je dit gaat verbeteren. Plan deze trainingen vast in jouw wekelijkse schema. Dit kan bijvoorbeeld in de beweegkalender in de TBM-App. 

Heb jij hulp nodig om deze pijlers te verbeteren omdat je geen idee hebt hoe en waar je moet beginnen? Of vraag je je af hoe jij de schijf van drie in jouw leven kan integreren? Probeer nu een week gratis TBM-Online, dé tool voor een fittere leefstjil. Interesse in deze app? Stuur ons even een berichtje via Insta, Facebook of neem contact op middels het contactformulier.

WE SUPPORT TO MANAGE YOUR BODY

Deel dit bericht met je vrienden!

Kom met ons in contact!

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Kom met ons in contact!

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Bedankt voor de info, we nemen zo snel mogelijk contact met je op!